Fosa amb os de sipia

El meu projecte final tindrà com a objectiu experimentar i conèixer diferents tècniques de fosa. Per començar experimentaré amb la fosa amb os de sípia. D'aquesta tècnica ja en vam fer un tastet a classe i consisteix bàsicament en utilitzar un os de sipia com a motlle. Aquest material és esponjós i fràgil i és resistent a les altes temperatures del metall fos. Això ens permet la utilització d'un os per a una serie aproximada de 3 o 4 peces. A més l'os deixa uns bonics relleus impressos al metall que li donen unes característiques molt especials a la joia.
Per a obtenir bons resultats és millor que l'os sigui més aviat gros. Aquest os es frega amb paper d'esmeril per deixar-lo pla i es talla la part superior per deixa-la recta. Amb alguna eina de tall o espàtula, es buida la forma desitjada per a la peça i una forma d'embut que va des del limit pla de l'os fins a la forma deixada per la peça. Això permetrà que la plata entri bé i ràpid fins on desitgem que arribi. Després s'uneix a una xapotera o un tast d'acer i s'hi aboca la plata fosa. Això és a grans trets el procés que vam seguir per a la nostra experiència a classe, però per a més detalls ja posaré un arxiu que ho explica millor i on hi ha variants possibles.

Les fotografies que adjunto són de l'exercici que vaig fer a l'escola. Podeu veure com s'aboca la plata fosa al motlle de sipia i el resultat final.

Comentaris

  1. Wapa, molt interesant això de fer un blog sobre el treball ^^ jo havia pensat en fer el mateix, però ara com ara, no puc ja que les dades que tinc són casi tot palla i he de destripar el contingut...
    Segueix així, que les peces et sortiran tope xules
    Un petó

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars